2010. október 4., hétfő

Hogyan fakasszunk könnyekre egy kukásautót?

Biztos szomorú lesz, ha meglátja a szinte üres kukánkat, és hogy új elfoglaltságokat találtunk a vásárlás helyett...

1. Én akarom, hogy legyen, vagy te akarod, hogy vegyem?
Akik azt gondolják, hogy a fenntartható életmód lemondásokkal jár – hát igazuk van!  Csakhogy más lemondani a szükségesről és más ésszerűen mellőzni a felesleges dolgokat. Én például ilyesmikről szoktam „lemondani”: akciós női táska, keksz dupla csomagolásban, naptej ajándék felfújható strandlabdával, egyszer használatos fényképezőgép, +50% ingyen bármiből, sőt ingyen osztogatott energiaital (!); elektromos kenyérszeletelő, vagy kozmetikumok, amelyektől átlagosan 57%-kal lettem volna szebb.
De bevallom őszintén, nem érzem, hogy bármiből is kimaradtam volna, ami jó. Hogy mi a jó, azon pedig mindig nekünk kell elgondolkodni.

2. Na jó, erre tényleg szükségem van. Melyiket vegyem?
Igazából itt is gondolkodni kell, és ügyesen megtalálni a lehetőségeket. A hipermarketek óriási kínálata bőven elégnek tűnhet, de leggyakrabban mégsem itt fogjuk megtalálni a megfelelő termékeket...

1. Ami helyi termék és nincs csomagolása. (Saját zöldség, szomszédtól tojás, piacról gyümölcs stb.; termelők keresése a közelben)
2. Ha ilyen nem létezik, akkor magyar terméket, aminek a csomagolását fel lehet használni valamire vagy visszaváltható. (Befőttesüveg, papírdoboz, műanyag tálka, textil stb.)
3. Ha ilyen sem létezik, akkor legalább kevés csomagolása legyen, ami természetes anyag vagy könnyen újrahasznosítható.
4. Ilyen sincs? És tényleg muszáj megvenni...? Na most még utoljára, de keresni kell rá valami megoldást, ebből nem csinálunk rendszert! (A Zöld boltban és az Ökoszolgálatban ezen gyakran tudnak segíteni, olyan környezetbarát és/vagy magyar termékek vannak, hogy nem is gondolnánk!)

Jegyezzük meg: ha engedünk az (ésszerűtlenül) olcsó árak csábításának, nagy valószínűséggel az éhbérért dolgoztató, környezetvédelmi előírásokat be nem tartó, rossz alapanyagokat felhasználó külföldi céget és a településünkön keresztüldübörgő kamionforgalmat fogjuk támogatni.

3. Még egy komposztálós sarok plusz néhány gondolat, és kész!
A fentiek után már nagyon kevés hulladékunk lesz, aminek nagy része szerves, ezt az udvaron egy sarokban saját készítésű komopsztálóban gyűjthetjük, és később felhasználhatjuk a kiskerthez. Nem nagy ördöngősség!
Kerüljük azokat a termékeket, amelyek veszélyes hulladékká válhatnak és próbáljunk minél több vegyszert természetes anyagokkal kiváltani. Bútort és egyéb hosszú távra szóló terméket ritkán vegyünk és jó minőségűt, ami elromlik, javítsuk, ne dobjuk ki. Ha mégis használatlan, felesleges tárgyaink vannak, hirdessük meg egy mindeningyen oldalon (itt kérni is lehet), a teszveszen, vagy adományozzuk el. Ruhát, és amit tudunk, vegyünk használtan, vagy ami még jobb, járjunk csere-bere börzékre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése