2011. október 7., péntek

Ketreces és mélyalmos tartás képekben - avagy hogyan élnek a Farm Tojás tyúkjai?

Még Dániában szoktam rá arra, hogy bio vagy szabad tartású tojást vegyek. Itthon a bio nagyon drága, a SPAR-ban lehet kapni mélyalmosat is, és arra álltam rá (megj.: pedig a piacira kellene).

Viszont őszintén szólva nem tudom, mi is az a mélyalmos. Nagyon remélem, hogy utána tudok nézni, ráadásul meg is tudom nézni képen, konkrétan ennél a Farm Tojás cégnél hogyan néz ki - és sikerült!

Ketreces tartás (kód: 3):
Leírás: "Az állományok felnevelése és termeltetése teljesen zárt rendszerben történik. A ketreces tartásmód mellett a vállalat az alternatív tartástechnológia iránya felé kötelezte el magát, melynek keretein belül a legnagyobb telepét modern voliere tartásrendszerekkel szerelte fel. Ez megfelel az Európai Unió legmagasabb szintű állatjóléti előírásainak, a jövő piaci tendenciáinak, amely azt irányozza elő, hogy a ketreces tartás a háttérbe szoruljon."
Tehát ennél a cégnél a sima, ketreces tartás így néz ki:



Mélyalmos tartás (kód: 2):
Leírás: "Ezeknek a gondolatoknak a jegyében vezettük be a piacra 2000-ben az úgynevezett Mélyalmos Farm Tojást, melynek legfőbb jellemzője, hogy szabadon tartott tyúkoktól származik. A tyúkokat nem zárjuk ketrecekbe, ahol nem tudnak mozogni, hanem az egész istálló területén, szabadon mozoghatnak a friss, illatos szalmán. Itt vannak elhelyezve az etetők és itatók, valamint a fészkek, ahova reggel bebújnak, és tiszta szalmára tojják meg a tojást. Bármikor ihatnak, ehetnek, szaladgálhatnak, kapirgálhatnak. Ülőrudak vannak kihelyezve, melyekre felülhetnek kedvük szerint. A kényelmes elhelyezésnek tulajdoníthatóan a tyúkok nagyon jól érzik magukat, egészségesek és jól termelnek." forrás http://www.farmtojas.hu/menu3_4.htm

Inkább ne ragozták volna túl... a szöveg után ugyanis kicsit kiábrándító a kép:




Jó, itt már tudnak mozogni, az biztos, de a szövegből kifelejtették, hogy napfényt és füvet még ezek sem látnak... ráadásul 6000 tyúk is lehet egy "istállóban".
Itt egy másik mélyalmos tartás: http://www.schropper.at/ungarisch/galerie.php?content=2

Szóval talán érdemes mégiscsak átgondolni a szabadtartású vagy biotojást, ahol kimehetnek a tyúkok a szabad levegőre, meg a fűre, és min 4m2 területe van egy tyúknak.

A bio mondjuk elég drága, szabadtartásút meg nem nagyon látok.
Szóval a tanulság: ha tudunk, vegyünk a szomszédtól tojást, vagy a piacon!

Részletesebb leírás a tartási módokról: http://www.vier-pfoten.hu/website/output.php?id=1182&printable=1&idcontent=1953
Tudatos Vásárlók Egyesületének tojás tesztje: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-tojas


Jó hír, hogy a hagyományos ketreces tartás 2012-től elvileg megszűnik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése